gasztróenterológiai magánrendelés Székesfehérváron

Mikor forduljon gasztroenterológushoz?

A gasztroenterológia a belgyógyászatból önállósodott orvosi szakterület, ami az emésztőrendszerrel, illetve annak betegségeivel foglalkozik.

Milyen panaszok esetén kell gasztroenterológushoz fordulni? – Kérdeztük Dr. Madácsy László belgyógyász, gasztroenterológus szakorvost, a székesfehérvári Endo-Kapszula Magánorvosi Centrum orvos igazgatóját.
Dr. Madácsy: Gasztroenterológushoz kell fordulni, minden olyan esetben, amikor az emésztésünk, székelésünk megváltozik, hasi fájdalmat vagy puffadást, esetleg hányingert vagy nyelészavart tapasztalunk, rossz a közérzetünk, vagyis minden olyan tünet vagy panasz esetén ami összefüggésben áll az táplálkozással illetve az emésztéssel. 
A gasztroenterológiára tartozik a nyelőcső, a gyomor, a vékony- és a vastagbél, illetve a máj, a hasnyálmirigy, az epe és az epevezeték minden betegsége.
A konkrét panaszok közül a leggyakoribbak a gyomorégés, a reflux, a rossz lehelet, a gyomorfájdalom, a puffadás, a hasmenés, a székrekedés és az aranyér  Az emésztőrendszer igen érzékenyen reagál a lelki történésekre, így sokszor pszihoszomatikus betegségek emésztési, illetve hasi panaszokkal járnak.
A pontos gasztroenterológiai diagnózishoz természetesen szükség van egy igen részletes anamnézisre, azaz a szakember kikérdez, megtudakolja, hogy adott panaszunk, panaszaink mikor kezdődtek, mihez köthetők. A gasztroenterológus eszköztárát a diagnózis során a következő gasztroenterológiai vizsgálati és diagnosztikus eszközök gazdagítják: vér-, vizelet- és székletvizsgálat, kilégzési tesztek, emésztettségi vizsgálatok, képalkotó eljárások (röntgen, ultrahang, CT, MR), funcionális vizsgálatok (manometria, pH mérés), endoszkópos eljárások (gyomor- és vastagbéltükrözés) és a kapszula endoszkópia. Ez utóbbiak lehetőséget adnak a további vizsgálatokra, így pl. szövettani és baktérium vizsgálatokra, illetve kisebb beavatkozásokra is.
Az emberek talán a leginkább a tükrözésektől félnek. A gyomor- és béltükrözés ma az emésztőrendszer vizsgálatához elengedhetetlen. Ezeket a vizsgálatokat a székesfehérvári gasztroenterológiai és endoszkópos centrumunkban fájdalommentesen, altatásban végezzük, és mindenképpen szükségesek a korai diagnózishoz (ami akár életet is menthet bizonyos kórképek esetén), illetve az eredményes és sikeres kezeléshez.