tudnivalók az antibiotikumról

Antibiotikumokról általában

Az antibiotikumok olyan gyógyszerek, melyek a szervezetben megtelepedett baktériumokat elpusztítják. Tartós szedésük azonban károsítja a természetes bélflóránkat.

Fontos gyakorlati tanácsok antibiotikum-szedéshez

Csak orvosi receptre szedjünk antibiotikumot!

Megmaradt gyógyszert soha, semmilyen esetben sem szabad bevenni, még akkor sem, ha esetleg a jelentkező tünetek megegyeznek azzal, amit a beteg korábban észlelt.

Mindig vegyük be az előírt mennyiséget!

A nem megfelelő mennyiségben szedett antibiotikumok szintén a rezisztens (ellenálló) baktériumok elszaporodását segítik elő. Otthoni kezelés esetén a láz megszűnése után sokan hajlamosak abbahagyni a gyógyszer szedését, ami a betegség kiújulásához vezethet, hiszen a teljes gyógyulás független a tünetek javulásától.

Az antibiotikum nem lázcsillapító!

Az antibiotukum mellé szedjünk probiotikumot is!

Az antibiotikumok a bélbaktériumok elpusztítása miatt gyakran okoznak komoly hasmenéseket vagy bélgyulladást, ezért a széles spektrumú antibiotikumos kezelés mellett mindig ajánlott a bél baktériumflóráját probiotikus gyógyszerrel is segíteni. A probiotikumok jótékony hatású baktériumok, amelyek javítják a bélflóra működését és elősegítik a problémamentes emésztést, emellett erősítik az immunrendszert, gátolkák az antibiotikum okozta hasmenés és bélgyulladás kialakulását.

Jegyezzük fel a nemkívánatos hatásokat!

Fontos már újszülött kortól feljegyezni a különböző antibiotikumok tekintetében a nemkívánatos hatásokat pl. allergiás reakciók.

Álhártyás colitis (bélgyulladás) egy olyan antibiotikum okozta bélgyulladás, mely általában elhúzódó vagy fokozott hatékonyságú, (ún. széles spektrumú) antibiotikum szedése alatt, vagy azt követően alakul ki. Az álhártyás bélgyulladás oka a bélben egyébként normálisan is előforduló clostridium difficile toxint termelő törzsének elszaporodása, mivel az a baktérium a szokásos antibiotikumokkal szemben ellenálló, ezért előszeretettel szaporodik az antibiotikumok által sterillé tett környezetben.

Az álhártyás bélgyulladás tünetei: profúz, naponta többszöri, bűzös hasmenés, lepedékes, esetleg véres széklet, hasi görcsök, hőemelkedés, láz. Ezen tünetek esetén azonnal forduljon kezelőorvosához, vagy gasztroenterológus, infektológus szakorvosához!