magán gasztroenterológia Székesfehérváron

Gasztroenterológiai szűrővizsgálat

Az emésztőszervi (gasztroenterológiai) daganatok igen gyakoriak, ezért 50 éves életkortól a gasztroenterológiai szűrővizsgálatok és a rákszűrés az egyéni egészségmegőrzés egyik legfontosabb módszere.

A vastagbél polip, vastagbélrák (colorectalis carcinoma) a második leggyakoribb daganatos megbetegedés világszerte.

Gasztroenterológiai szűrővizsgálat indokolt:
50-70 éves férfi-nő, egyébként panaszmentes egyének (vastagbélrák és polip szűrése)
Családban halmozottan előforduló vastagbél- vagy gyomorrák esetén már 25 év felett
A gasztreonterológiai szűrővizsgálatok haszna:
A gasztroenterológiai szűrővizsgálat során felismerhetjük és eltávolíthatjuk a rákmegelőző polipokat (jóindulatú daganatokat), ezáltal nem alakul a rákbetegség. Ha már kialakult a daganat, akkor azt korai, még jól kezelhető állapotban sikerül felfedezni.
Vastagbélrák (colorectalis carcinoma) szűrés
A vastagbélrák a fejlett országok többségében és Magyarországon is a második leggyakoribb daganatos halálozási ok, ezért a vastagbélrák fontos népegészségügyi kérdés.  A korai stádiumban felfedezett vastagbélrák 5 éves túlélése meghaladja a 90%-ot, az esetek több mint 65%-ban azonban a diagnózis előrehaladottabb stádiumokban születik meg, amikor már lényegesen rosszabb a betegek túlélési aránya. A fentiek vezettek oda, hogy a vastagbélrák szűrését világszerte kiemelt gasztroenterológiai szűrővizsgálatként kezelik. Magyarországon évente mintegy 9000 új vastag- és végbélrák esetet fedezünk fel, CRC következtében pedig több mint 5000 beteg hal meg évente.
A gasztroenterológiai szűrővizsgálatok szempontjából a vastagbélrák ideális sajátosságokkal rendelkezik. A vastagbélrák esetek 95%-a vastagbél polipokból (jóindulatú adenomából) alakul ki. Az átlag népesség akár 20-25%-ában igazolható adenoma, közülük kb. 5%-ban alakul ki vastagbélrák. A vastagbélrák kialakulása több lépcsős, többtényezős folyamat, ahol a polyp-rák szekvencia 10-15 évet vesz igénybe. Az vastagbél polipok előfordulása az 55-65 éves populációban, míg a vastagbélrák előfordulása a 65-75 éves populációban a legnagyobb.
A gasztroenterológiai szűrési stratégiák az 50-70 év közötti, átlagos kockázatú népességet célozzák meg.
Két elterjedt vastagbél gasztroenterológiai szűrővizsgálati stratégia ismeretes. A széklet occult vér meghatározása /vastagbél vér teszt/ – FOBT) lényege, hogy a székletből speciális vastagbél vér teszttel kimutatjuk a mikroszkópos vért, pozitív esetben pedig második lépésben a colonoscopia (vastagbéltükrözés) elvégzése minden esetben kötelező. A FOBT-teszt nem elég megbízható módszer. Ezért világszerte egyre inkább elterjedőben van az ún. „egylépcsős” stratégia, amelynek lényege, hogy már első lépésben megtörténik a végleges (gyakran terápiás) beavatkozást jelentő teljes colonoscopia (vastagbéltükrözés). A colonoscopia a vastagbélvizsgálatok „arany standardja”, a legmegbízhatóbb vizsgálati módszer. A módszer előnye, hogy igen magas az érzékenysége (>95%), a vizsgálat során pedig szövettani mintavételre van mód, ill. elvégezhető az endoszkópos polypectomia (a polypok tükrözés során történő eltávolítása).
Önálló gasztroenterológiai szűrővizsgálatként 50 év felett a 10 évente ismételt vastagbéltükrözés (colonoscopia) a legelfogadottabb és leghatékonyabb. A „colonoscopia (vastagbéltükrözés) egyszer az életben 50 év után” stratégia is világszerte egyre elterjedtebb egészségmegőrző gasztroenterológiai szűrő módszer.