krónikus hasnyálmirigy gyulladás

Krónikus hasnyálmirigy gyulladás

Az idült (krónikus) hasnyálmirigy gyulladás (krónikus pankreatitisz) a hasnyálmirigy szöveti szerkezetének hegesedéssel és meszesedéssel társuló állomány vesztését jelenti.

Krónikus hasnyálmirigy gyulladásnak jellegzetes tünetei vannak. A krónikus pankreatitisz egyik vezető tünete a hasi fájdalom, mely a köldök körül jelentkezik, és övszerűen sugárzik a hát irányába. A nagyfokú súlyvesztés, puffadás, valamint a zsírfényű bűzös széklet az emésztőenzimek termelésének hiánya miatt alakulnak ki. Az inzulintermelés csökkenése miatt cukorbetegség fejlődik ki. Az idült hasnyálmirigy-gyulladás diagnosztizálásában a képalkotó vizsgálatok az elsődlegesek. Bár a hasi ultrahang vizsgálat felvetheti a krónikus gyulladás lehetőségét, nem mindig elegendő a pontos diagnózis felállításához. Gyakran van szükség ezért MRI, ERCP vizsgálatok elvégzésére is. A krónikus hasnyálmirigy gyulladást pontos diagnózisának felállításához és a szövődmények kezeléséhez sokszor szüksége van az epe és a hasnyálmirigy vezeték endoszkópos vizsgálatára és kontrasztos feltöltésére is (ERCP).
A krónikus hasnyálmirigy-gyulladás kezelése során az első lépés a kiváltó ok megszüntetése. így az alkoholos eredetű gyulladás esetén az alkoholfogyasztás eltiltása a cél, a hasnyálmirigy vezeték elzáródása következtében kialakuló gyulladás esetén pedig általában endoszkópos vagy sebészi beavatkozás szükséges az ok megszüntetéséhez és a hasnyálmirigy vezeték felszabadítására és a hasnyálmirigy nedv elfolyásának biztosítására.
Amennyiben a krónikus pankreatitiszes betegnél cukorbetegséget is diagnosztizálnak, cukorbeteg-diétára illetve inzulin adására is szükség lehet. Ha a diéta nem rendezi a székletet és csökken a testsúly, illetve a széklet zsírtartalma meghaladja a napi 15 grammot, a betegnek tartósan hasnyálmirigyenzim-készítményeket kell szednie az étkezések előtt.