gyomor és béltükrözés videó endoszkóppal

A video endoszkópia vizsgálat

A video endoszkópia (video kolonoszkóp és video gasztroszkóp) a modern tápcsatornai diagnosztika alapvető eljárása.

A modern emésztő szervi endoszkópia történetében hatalmas előrelépést jelentett a mikrochipek kialakítása, amely a video-endoszkópiát tette lehetővé, annak minden előnyével együtt (a „real time” kép nemcsak egyetlen vizsgáló élménye, hanem akár egy stadionnyi közönség is láthatja, digitális képrögzítés, képtovábbítás, stb.). A video-endoszkópia (gasztroszkópia, kolonoszkópia, ERCP) bevezetését követően egy viszonylag lassú technológiai fejlesztés következett, amelynek során egyre jobb, megbízhatóbb endoszkópokat és egyre alkalmasabb tartozékokat fejlesztettek ki.
A videoendoszkóppal nyert digitális kép egyrészt számítógépekkel digitális jellé alakítható, másrészt fejlett informatikai módszerekkel átalakítható. Bizonyos sajátságait ki lehet emelni, és alkalmassá lehet tenni a komputerizált kép analízisre. A digitális képet mintegy „manipulálva” apró eltérések jobban, könnyebben észrevehetővé válnak. Ilyen módszer a haemoglobin index analízis (12.), de legfőképpen a FICE és a narrow band imaging módszere. Utóbbi eljárás a közönséges fehér fényt olyan szűrőn át vezeti át, amely a vörös fényből a 485-515 nm, a zöld fényből a 430-460 és a kék fényből a 400-430 nm hullámhosszú sávokat engedi át. Ennek a rendszernek a segítségével (nagyító endoszkóppal kombinálva) a nyálkahártya mikrocirkulacióját igen tisztán lehet látni.
A videoendoszkóppal készített real time képet és a DICOM és JPEG-ben mentett állóképeket mára minden korszerű endoszkópos laboratóriumban, így nálunk az Endo-Kapszula Magánorvosi Centrumban is a központi adatbázisba (fájl-szerverre) DICOM formátumban rögzítik, és a vizsgálatról illetve az annak során talált elváltozásokról a beteg is színes nyomtatott felvételeket és saját CD-t/DVD-t kap. Ezáltal napjainkban az endoszkópia korszerű képalkotó diagnosztikus eljárássá vált, mely Endo-Kapszula magánorvosi centrumunkban mára rutinszerűen elérhető mind a kolonoszkópos mind pedig a gasztroszkópos vizsgálatok során, mely vizsgálatokat általában egyidejüleg altatásban és teljesen fájdalommentesen végzünk.
Kapcsolódó kezelések:

Vastagbéltükrözés altatásban (colonoscopia, kolonoszkópia) tovább »»»

Gyomortükrözés (gasztroszkópia, gastroscopia) – altatásban is tovább »»»