a reflux betegség tünetei és kezelése

Reflux betegség, azaz az álarcos fojtogató

A reflux betegség a leggyakoribb emésztőrendszeri (gasztroenterológiai) megbetegedés, melynek tüneteit, például a gyomorégést a lakosság közel 50 százaléka időnként megtapasztalja.

A reflux betegség (GERD: gastro-oesophagealis reflux betegség) lényege, hogy a gyomorban folyamatosan termelődő sav a gyomorszájon keresztül visszajut a nyelőcsőbe, és ott gyomorégést, fájdalmat, gyulladást, felmaródást, szűkületet, de akár daganatot is okozhat.

Sokan talán úgy gondolják, a gyomorégés az étkezések természetes velejárója. Észlelhetjük étkezések után, de akár a hajnali órákban is, ráadásul a reflux betegség tünetei megtévesztőek lehetnek, mellkasi fájdalom vagy köhögési rohamok formájában jelentkezhetnek, a tünetek néha szívizom infarktust is utánozhatnak.
A szakirodalom a reflux betegséget “álarcos fojtogatóként” is emlegetik, ugyanis gyakran más betegségek kiváltó okaként szerepel, és közben tünetszegényen megbújik a háttérben gyomorszáji fájdalom és gyomorégés nélkül _ mondta el dr. Madácsy László, címzetes egyetemi docens, az MGT endoszkópos szekciójának korábbi elnöke, orvosigazgató. Hozzáfűzte, a reflux egészséges embernél természetes körülmények között is előfordulhat, de panaszokat nem okoz. Krónikus panaszok pedig a populáció 20 százalékánál fordulhatnak elő. A kórkép gyakorisága a negyvenedik életév felett rohamosan nő. A magyar felnőttek 55 százaléka valamilyen gyakorisággal a reflux-betegség tüneteiben szenved. A lakosság 28 százaléka fokozottan veszélyeztetett. A teljes lakosság akár 7 százaléka érez minden nap gyomorégést. A terhes nők több mint 48 százalékának vannak refluxra utaló tünetei.

A reflux betegség stressz betegség, a túlterhelt, fáradt, „menedzser típusú” embereknél fordul elő leggyakrabban. Kialakulását fokozhatja a túlzott kávé és alkoholfogyasztás, de a citrusféle gyümölcsök, mint a narancs, citrom, továbbá a csokoládé, a zsíros és sült ételek, a mentol, fűszeres ételek, a chili, a pizza, a paradicsomlé, valamint a kóla és egyéb szénsavas üdítők is előidézhetik _ emelte ki dr. Madácsy László. Elmondta, 40 évnél fiatalabb betegeknél tükrözés nélkül ellenőrzött körülmények között is lehetséges a kezelés, amiben már a családorvos is segíthet. Ugyanakkor, ha a beteg egy 10 napos kezelést követően sem válik tünetmentessé, szakorvoshoz kell fordulni. _ A reflux betegség szövődményeinek kizárására a javasolt vizsgálati módszer a felső tápcsatorna tükrözése, az endoszkópia, amit 45 év felett minden betegnél, 45 év alatt pedig a kezelésre nem reagáló esetekben el kell végezni.

A reflux betegség kapcsán kialakult szövődményes betegségek a nyelőcsőgyulladás, nyelőcsőfekély, mely során felületes nyálkahártya-sérülések, vagy mélyebb hámsérülések, fekélyek alakulhatnak ki. A nyelőcső hegesedés, szűkület, rendszerint a nyelőcső alsó harmadában alakul ki és a betegek 10-20 százalékában figyelhető meg. Vérzés, a nyelőcső-gyulladásos betegek kevesebb, mint 5 százalékában lép fel. Sajnos rákmegelőző állapotok is kialakulhatnak – tette hozzá a szakember. Mindezek megelőzése és korai felfedezésére az endoszkópos (tükrözéses) vizsgálatokkal lehetséges, melyek fájdalommentes elvégzésében segíthetnek az ultravékony, orron át is levezethető endoszkópos eszközök és a kapszula vizsgálatok is. Majd kiemelte, az életmód váltással jelentős javulást érhetünk el.  Elhízott embereknél 5-10 kilogrammos fogyás is segíthet, ahogyan az is, ha csökkentjük a napi elfogyasztott kávé, szénsavas üdítő, vagy alkohol mennyiségét. A rendszeres testmozgás pedig mindannyiunkra jó hatással lehet, segít levezetni a napi stresszt – tette hozzá Madácsy László.

Kapcsolódó kezelések: