gyomorballon műtét Székesfehérvár

Gyomorballon beültetésről

Lufival a hasban – mesterségesen telített gyomor – kíméletes módszer segít a fogyásban.

 Nem helyettesíti, de lényegesen könnyebbé teszi a diétát az a módszer, ami egy a gyomorba beültetett ballonnal mesterségesen telíti a fogyókúrázó gyomrát. Ez a gasztroenterológiai endoszkópos beavatkozás műtét nélkül segít leküzdeni a folyamatos éhségérzetet a fogyókúra közben, közben “megtanítja” az agyat a jóllakotság érzés felismerésére a diéta mellett. Szakemberek szerint az eredmény 60-70 százalékban hosszútávon is sikert hoz: az agy jól “vizsgázik”.

Ha akarna sem tud mértéktelenül habzsolni – ez a titka annak, a viszonylag még ismeretlen eszköznek, ami a drasztikus megoldásokhoz hasonlóan, de műtéti beavatkozások nélkül segít az elhízott vagy kórosan kövér embertársainknak a fogyásban. Egyszerűen elveszi ugyanis a helyet a gyomorban, nem fér el a töménytelen mennyiségű kalória. Szemben viszont a gyomorgyűrűvel, vagy az annál is drasztikusabb gyomorba ültetett bypassal, valamennyi helyet hagy és engedi némi tápanyag felszívódását, így ásványi anyagok, vitaminok ugyanúgy jutnak a terápia alatt is a szervezetbe. Ráadásul egy gyomortükrözéshez hasonló megterhelést jelent a szervezetnek az eszköz beültetése. A gyomorballont a szájon keresztül juttatják a szervezetbe, ahol a 8-9 centiméteres “lufi”, mintegy fél liternyi folyadékkal foglalja el a gyomor jelentős részét, így nemcsak valóságos teltségérzetet okoz, de nem is hagy helyet a fogyókúra idején indokolt ételmennyiségen felül bármilyen étel számára. A folyadék a biztonság kedvéért színezett, hogyha szivárog, vagy kilyukad, azt azonnal érzékelni lehessen, igaz, erre eddig még nem igen volt példa.

“A gyomorballon hat hónapig van bent, ezalatt a testtömegindex átlagosan 15-20 százalékkal csökken. Ez a fogyókúra körülbelül 15-20 kiló fogyást jelent, de nyilván nem mindegy, hogy mennyi volt az alaptestsúly, mert akár 40-50 kilót is le lehet ennyi idő alatt adni”-mondja Dr. Madácsy László belgyógyász, gasztroenterológus, címzetes egyetemi docens, aki szerint az elhízás illetve a kóros kövérség ma már a lakosság jelentős részénél messze nemcsak esztétikai kérdés, hanem orvosi probléma is. Egy sor súlyos betegséget okoz, a magas vérnyomás, cukorbetegség mellett izületi és érrendszeri problémák is hamar megjelennek, amivel az emberek nem is igen számolnak. “ – mondja a szakember. “A gyomorballon nagy előnye, hogy behelyezése nem jelent különösebb megterhelést, nincs seb, műtét, nem jár szövődményekkel, szemben a gyomorgyűrűvel, nem beszélve a gyomor bypassról, ami a legdrasztikusabb megoldás, a gyomrot közvetlenül a vékonybél alsó szakaszával köti, vagyis a felszívódás helyét rövidíti le mesterségesen.
“Tévhit, hogy a gyomor nagysága befolyásolja elsősorban azt, hogy ki mennyit eszik, az elhízás legfőbb oka ugyanis, hogy a jóllakottság érzését nem érzékelik és az egészséges diétát nem tudják tartani. Pontosan ezt tanulja meg az agy ebben a hat hónapban, ennyi kell ugyanis, hogy megjegyezze, mi az a diétás ételmennyiség, ami éppen elég”- mondja Madácsy doktor, aki másfél éve végez ilyen beavatkozásokat. A tapasztalatok szerint az esetek 60-70 százalékában nincs más fogyókúrákra jellemző  jojo-effektus: vagyis a kilók nem jönnek vissza, az eredmény egy év után is tartós. “A legideálisabb, ha a cél 25-30 kiló, az ugyanis a gyomorballon segítségével még a diétát a legnehezebben viselők esetekben is reális cél. Van, amikor nagyobb súlyfelesleg esetén ez az első lépés, hogy a pácienst olyan állapotba hozzuk, hogy szervezete alkalmas legyen a drasztikusabb eszközök befogadására is, mert bizonyos testsúly, illetve betegségek esetén a műtét nagyon nagy kockázatot jelenthet. De van a gyomorballon terápiának alsó súlyhatára is, a testtömeg indexnek legalább a harmincat el kell érnie, vagyis csak akkor ültetem be, ha az illető valóban kórosan kövér illetve túlsúlyos”- teszi még hozzá a szakember. A beavatkozást egy alapos, részletes tájékozódás előzi meg a páciens állapotáról, betegségeiről – ha vannak, nagy előnye, hogy az elhízás súlyosabb kísérőbetegségeinél, mint a magas vérnyomás, cukorbetegség, de akár enyhébb szívelégtelenség esetén is biztonságosan alkalmazható. A 18 év alatti életkor kizáró tényező, és rendszerint 60 év az elfogadott felső korhatár. Minden pácienssel egy fogyókúrás team foglalkozik, segíti az életmódváltást és a diétát illetve figyeli közben az egészségi állapotát, a ballon eltávolítása után is, így pedig lényegesen biztosabb a tartós siker.
Kapcsolodó kezelések: