endoszkópia altatásban

Endoszkópia altatásban

Endoszkópia altatásban a gasztroenterológus szemszögéből: felesleges megterhelés a betegnek vagy lehetőség a minőségi endoszkópiára mindenki számára?

altatás

A tápcsatornai endoszkópia, a gyomor tükrözés és különösen a vastagbéltükrözés nem tartozik a betegek által kedvelt és önként vállalt diagnosztikus eljárások közé, mivel a vizsgálat alatti manipuláció illetve a levegő befúvás sokszor kellemetlenséget okoz a betegnek, esetenként fájdalmas görcsöket, émelygést vagy hányást.

Egy korábbi saját internetes felmérésünk alapján a vastagbéltükrözés alatt az éberen vizsgált betegek közel 30%-ban éreznek szinte elviselhetetlen hasi fájdalmakat és csak kevesebb mint 20%-uk válaszolta azt, hogy csak minimális megterhelést és kellemetlenséget okozott nekik a vizsgálat. Ennek a ténynek két egyenes következménye illetve hatása van az endoszkópos gyakorlatra: egyrészt romlik a betegek hozzáállása, másrészt csökken a minőségi endoszkópia esélye.

Mi sem mutatja jobban a beteg affinitásának hiányát, mint az a tény, hogy a vastagbélrák szűrési programok keretében a korábban igazolt széklet vér pozitivitás miatt vastagbéltükrözésre levélben behívott betegek kevesebb mint 50%-a jelenik meg a vizsgálaton!

Ha Ön megkérdezi gasztroenterológus endoszkópos orvosát, mi a véleménye az endoszkópos vizsgálat okozta kellemetlenségekről és az altatásban végzett endoszkópiáról, valószínűleg azt a választ kapja,  hogy “A vastagbéltükrözés semmiség, mindenki kibírja, csak a hisztis betegek nem. Egyébként is felesleges megterhelés! Nincs erre semmi szükség!”. De mi is történik amikor a “hóhért akasztják”? Egy amerikai tanulmány szerint az 50 év feletti és vastagbélrák szűrés tekintetében veszélyeztetett korcsoportban a gasztroenterológus orvosok közül csak 25% esett át szűrő jellegű vastagbéltükrözésen, illetve engedte meg, hogy valamelyik kolléga megtükrözze, de akkor is csak altatásban.

Az ébren végzett endoszkópos vizsgálat okozta fájdalom és kellemetlenség arra ösztönzi az Ön gasztroenterológusát, hogy minél gyorsabban befejezze, vagyis lényegében elkapkodja az Ön endoszkópos vizsgálatát, ugyanis a jó orvos nem szeret a betegeknek fájdalmat okozni! De vajon jót tesz a betegének az endoszkópos orvos, ha rövidre fogja a szenvedését? A válasz egyértelműen nem! Számos tanulmány igazolta, hogy a 7 percen belül befejezett vastagbél tükrözéses vizsgálatok esetén jelentősen, több mint 10%-kal nő a polip elnézési esély, vagyis a téves diagnózisok aránya. Ezt persze senki sem szeretné! Leggyakoribb “szakmai” érv az altatásban (kis dózisú, intravénás mély szedáció) végzett endoszkópiával szemben, a felesleges megterhelés mellett annak hangoztatása, hogy az altatott beteg nem jajgat, így az orvosa nem veszi észre ha az endoszkóppal szövődményeket okozott vagy fog okozni. Ez azonban egy tévhit. Annak ellenére, hogy az USA-ban több százezer beteg altatásban végzett endoszkópos vizsgálatairól vannak pontos adataink, soha semmilyen eredmény nem igazolta ezeket a tévhiteket. Az altatásban végzett vastagbéltükrözés során a szövődmények nem nőttek hanem csökkentek. A minőségi endoszkópia és a teljes vastagbelet áttekintő colonoscopos vizsgálatok aránya javult. A vizsgálat elfogadottsága nőtt. A gasztroenterológus szemszögéből ez utóbbi két tényező a legfontosabb.

Saját endoszkópos vizsgálatomat a jövőben is kizárólag altatásban kívánom elvégeztetni. És ezt ajánlom gasztroenterológusként minden betegemnek is!

Kapcsolódó kezelések:

Vastagbéltükrözés altatásban (colonoscopia, kolonoszkópia) 

Gyomortükrözés altatásban (gasztroszkópia, gastroscopia)